Egzersiz ve Stres Yönetimi

|

Kendinizi stresli mi hissediyorsunuz? Hareket edin! Egzersiz salt formda kalmak için yapılmaz. Trafik, maddi sorunlar, tartışmalar gibi günlük yaşamın yarattığı gerginliklerden de kurtulmanın en etkin yoludur. Sonuç? Stresin bedeninize verdiği zararı en aza indirgeyip kendinizi daha huzurlu ve zihninizi daha dinç hissedeceksiniz.

Bedeninizde tepkiye neden olan her türlü fiziksel, zihinsel, duygusal ve çevresel etken stres kaynağı olabilir. Uykusuzluk, yetişmeyen işler veya çocuğunuzun hastalığı stres yaratabilir.

Strese verdiğimiz tepki, atalarımızın hayatta kalmalarını sağlayan 'dövüş ya da kaç' dürtüsüdür. Günümüzde ise çoğunlukla zihinsel ve duygusal stres yaşamamıza rağmen bedenimiz aradaki farkı bilmez ve fiziksel tepki için enerji toplamaya başlar. Bu enerji sarfedilmediğinde, yüksek kan basıncına, hazımsızlığa ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak bizi hastalıklara karşı savunmasız hale getirir.

Ortaya çıkan fazla enerjiyi egzersiz yaparak harcayabiliriz. Stresli misiniz? Hareket edin! Yürüyüşe çıkın, odanızda dans edin ya da ofiste basit egzersizler yapın. Kanınızı harekete geçirmek stresin fiziksel zararlarını azaltmakla kalmaz, sizi daha huzurlu, zihninizi daha dinç kılar. Stresle baş etmenin daha yararlı bir yolu yoktur!

Düzenli egzersiz yaparak stresten kurtulun
Stres yaratan durumlar bedende çeşitli değişikliklere neden olurlar. Söz konusu değişikliklerden, stresi hala bir ölüm kalım meselesi olarak algılayan böbrek üstü bezleri sorumludur. Stresi ölüm kalım durumlarıyla özdeşleştirmemiz, yırtıcı hayvanlarla boğuştuğumuz ve yaşamımız için savaştığımız ilkel zamanlardan kalmadır.

Kendimizi Koruma Mekanizması
—Böbrek üstü bezlerimiz, yüksek miktardaki depolanmış glikozu, ölüm kalım savaşında adalelerimizin yakıt ihtiyacını karşılamak üzere salgılar.
—Böbrek üstü bezlerinin salgıladığı hormonlar, kalp atışımızı hızlandırıp kan basıncını artırarak üretilen enerjiyi oksijenle birlikte adalelere yönlendirir.
—Denge sağlamak için sindirim, eliminasyon ve bağışıklık sistemlerine giden kan azalır.

Gerçekten yaşamımız için kaçıyor veya dövüşüyor olsak yukarıda saydıklarımızın tümü yararımıza olurdu. Ancak tasarlandığı şekilde metabolizma tarafından kullanılmayan tüm bu besinler ve hormonlar zaman içinde birikerek bedenimize zarar verir.

Bedenin strese verdiği tepki tasarlandığı şekilde kullanılmadığında aleyhimize döner.
—Kandaki yüksek şeker, kan damarlarının çeperlerini aşındırır.
—Yüksek kan basıncı damarlara baskı yapar.Damar çeperinde yaratılan tahribat kolesterol depolanmasına neden olarak kalbimizin yükünü artırır.
—Sindirim sistemini besleyen kan azaldığından hazım zorlaşır, besinler emilemez ve atıkların bedenden atılma işlemi sekteye uğrar.
—Yüksek kan şekeri böbreklerimizi aşındırırarak asitli atıkların filtrasyonuna zarar verir.
—Gerektiği şekilde beslenemeyen bağışıklık sistemimiz enfeksiyonlara veya daha ciddi hastalıklara karşı savunmasız kalır.

Egzersiz yapmak stresin yıpratıcı etkilerinden korunmanın ideal yoludur. Kalkın ve hareket edin - eğer bedenimiz 'dövüşmek ya da kaçmak' istiyorsa bir bildiği vardır, onun isteğini yerine getirmeliyiz! Böyle zamanlarda salgılanan besin ve hormonlar metabolizmada gerektiği şekilde kullanılmazsa uzun vadede aleyhimize işlerler. Yürüyüşe çıkın, bir egzersiz sınıfına kaydolun ve bastırdığınız öfkeyi yararlı bir şekilde vücuttan atın.

Böylelikle fazla enerjiyi tüketmiş, huzur ve dinginlik hissi veren hormonları harekete geçirmiş, üstüne üstlük zihninizin dinçleşmiş olduğunu farkedeceksiniz. Egzersiz yapmak dört dörtlük bir sağlığa ulaşmanın önemli adımlarından biridir.

0 yorum: