Eşinizde Sertleşme Sorunu Mu Var ?

|

Erkekteki sertleşme sorununun tedavisinde ciddi rol oynayan eşlerin bu sorununun ortaya çıkarılmasında da önemli payı var.

14 ülkeden 14 binin üzerinde kadın üzerinde Bayer tarafından yaptırılan Cinsellik ve Modern Kadın Araştırması, kadınların ereksiyon sorunları konusunda kafa karışıklığını da ortaya koyuyor. Kadınların, sertleşme sorununu ve nedenlerini nasıl algıladığına bakıldığında, ''eşlerindeki hangi durumların tam olarak ED anlamına geldiği'' konusunda bilgi düzeylerinin net olmadığı, bu araştırmayla anlaşıldı. Kadınların yüzde 25’inin ereksiyon zorluklarını ''tam bir ereksiyon yokluğu'' olarak algıladığı ortaya çıktı.

Bu çalışmadan yola çıkan araştırmacılar, sertleşme sorununu ortaya çıkarabilmek için kadınların da eşlerini test edebileceği, sorunun olup olmadığını ölçebileceği skalalar geliştirdi. Lizbon’da düzenlenen 10. Avrupa Cinsel Tıp Birliği Kongresi’nde de gündeme gelen bu skalalara neden gerek duyulduğunu, Birliğin Genel Sekreteri Dr. John Dean, şöyle açıkladı: ''Kadınlar tarafından cevaplanacak soruları geliştirdik çünkü bu skala, erkekteki sertleşme sorununun (ED) varlığının kadın tarafından değerlendirilmesini sağlıyor. Sertleşme sorunu erkeklerin sorunu ama kadınlar burada çok önemli. ED sadece erkeği değil aynı zamanda tespit ve tedaviye aracı olmada önemli bir rol üstlenebilen partnerini de etkiler.''

Araştırmada kadınlara ereksiyon zorluklarını nasıl tarif edecekleri veya açıklayacakları soruldu. Kadınların birden fazla seçeneği işaretlediği görüldü.

Erken boşalmayla karıştırılıyor
Araştırmaya katılanların yüzde 32’si ''bir ereksiyonu sürdürmekte zorlanma'' seçeneğini işaretlerken, yüzde 30’u ''yeterli sertlikte bir ereksiyon sağlamada zorluk'' şıkkını seçti. Yüzde 22’si de ''bilmiyorum'' yanıtını işaretledi.

Araştırmanın en dikkat çeken bulgularından biri de katılanların dörtte birinin erken boşalmayı bir tür ereksiyon güçlüğü olarak görmesiydi. Bu seçeneği işaretlemeye en fazla yakın olanlar G. Afrikalı kadınlardı (yüzde 42). Suudi Arabistanlı kadınların yüzde 35’i ve Türk kadınlarının yüzde 33’ü de yine bu seçeneği işaretledi.

Dr. John Dean, ''Dünyanın farklı ülkelerindeki kadınlar arasında bilgi ve tutumlar bakımında önemli değişkenlikler olsa da ED ve tedavi seçenekleri konusunda kadınların daha fazla bilgilendirilmelerine ihtiyaç olduğu açıkça görülmektedir. Bu nedenle kadınlara ED’nin nedenleri, onunla ilişkili başka önemli sağlık sorunları ve tedavisi hakkında bilgilenme fırsatının sunulmasının erkeklerin sağlığının iyileştirilmesinde önemli etkisi olacaktır'' diyor.

Tedavi hakkında bilgi düzeyi
Dünyadaki kadınların yüzde 59’u sertleşme sorunu (ED) hakkında iyi bilgi sahibi olmadıklarına veya hiç bilgi sahibi olmadıklarına inanıyorlar. Yüzde 74’ü bu konuda bilgi sahibi olduğunu belirten Suudi Arabistanlı kadınlar, bu eğilime ters düşüyor. Bu konuda çok belirgin bölgesel farklılıklar mevcut; Güney Amerikalı kadınların yüzde 71’i ED hakkında doğru düzgün bilgilere sahip olmadıklarına inanırken, Avrupalı kadınlarda bu oran yüzde 59’du. En fazla bilgi eksikliği yüzde 86 oranıyla Meksikalı ve yüzde 76 oranıyla İspanyol kadınlarda kaydedildi.

Eşinizde ED var mı? Test edin!
Bu testle kadınlar eşlerinde sertleşme sorunu (ED) olup olmadığını ölçebilir. Aşağıdaki soruları geçmiş 6 aya yönelik cevaplandırın. Yalnızca bir seçeneği işaretleyin.

1) Partnerinizin sertleşmesi ne sıklıkta cinsel birleşme için yeterli olmaktadır?
Neredeyse hiçbir zaman
Birkaç kez
Bazen
GenellikleHemen hemen her zaman

2) Cinsel birleşme esnasında partnerinizin sertliğini koruyabilme kabiliyeti ne sıklıktadır?
Neredeyse hiçbir zaman
Birkaç kez
Bazen
GenellikleHemen hemen her zaman

3) Cinsel birleşme esnasında partnerinizin seksin sonuna kadar sertliğini koruyabilmesi ne kadar zordur?
Son derece zor
Çok zor
Zor
Biraz zor
Zor değil

4) Partnerinizin ereksiyon olabilme ve bunu devam ettirebilme güvenini nasıl puanlarsınız?
Çok düşük
Düşük
Orta
Yüksek
Çok yüksek

5) Partneriniz cinsel birleşme performansından dolayı ne sıklıkta üzgün ya da depresiftir?
Neredeyse hiçbir zaman
Birkaç kez
Bazen
Genellikle
Hemen hemen her zaman

6) Cinsel birleşmeniz partneriniz için ne sıklıkta tatmin edicidir?
Neredeyse hiçbir zaman
Birkaç kez
Bazen
Genellikle
Hemen hemen her zaman

Değerlendirme: 5. soru hariç tüm soruların şıklarına yukarıdan aşağıya doğru 1,2,3,4,5 olarak puan verin. 5.soruda ise tam tersi, şıklara 5,4,3,2, 1 olarak puan verin. Daha sonra puanlarını toplayın. 24 ya da altı olan skorlar, eşinizde ereksiyon yetersizliği olduğunu gösterir. Sorun saptanan eşin hemen uygun bir tedavi tavsiyesinde bulunacak uzman doktora gitmesi öneriliyor.

0 yorum: