Sigara İçen Bayanlar Daha Çok Hastalanıyor

|

Kış aylarında sigara içen kişilerde grip, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar daha sık görülüyor

Kış aylarında sık sık üst solunum yolu hastalıklarına veya gribe yakalanıyorsanız bunda sigaranın önemli bir rolü olduğunuzu bilmenizde fayda var. Sigara içenlerin kış hastalıklarına yakalanma riski arttığı gibi hasta olduktan sonra da bu hastalıklardan uzun süre kurtulamıyorlar . Solunum yolu enfeksiyonlarından korunma yollarının başında sigaradan uzak durmanın geldiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. E. Sevda Özdoğan, sigara ve kış hastalıkları arasındaki ilişki hakkında sorularımızı yanıtladı.

Sigara hastalıklara nasıl zemin hazırlıyor?
Sigara, gripten tüberküloza kadar çok önemli enfeksiyonlara neden oluyor. Öncelikle vücudun doğal bağışıklık sistemi üzerinde sigaranın bozucu etkisi var. Bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyerek mikroplara karşı doğal mücadele etme yeteneğimizi bozuyor. Böylece sigaraya bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı da artıyor. Sigara aynı zamanda astım, KOAH, bronşit gibi kronik akciğer hastalığı olanların daha sık atak geçirmelerine neden oluyor. Bu hastalarada sigara dumanının çok ciddi tetikleyici özelliği var. Sigaralı ortam hava kirliliğinden daha etkili. Bu nedenle içmeyen kişinin de sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekiyor.

Sigara içenler kış hastalıklarına daha mı yatkın?
Sigara bronş dediğimiz hava yollarında hücresel düzeyde değişiklikler yaratıyor. Yani bronşlara hasar veriyor. Böyle olunca mikropların hava yollarına yerleşmesi kolaylaşıyor. Bronşlarda ince kıl gibi yapılar var. Sigara bunların dökülmesine, kaybına neden olarak akciğerlerdeki salgıları dışarı atan bu yapıların fonksiyonları olumsuz etkiliyor.

Peki iyileşme sürecini nasıl etkiliyor?
Üst solunum yolu enfeksiyonları ve grip, sigara içenlerde daha yüksek oranda görüldüğü gibi bu kişilerde enfeksiyon daha ağır geçiyor. En önemlisi iyileşme süresi uzun sürüyor. Özellikle gribal enfeksiyonlada çok uzun sürüyor ve bronşlardaki duyarlılık bir miktar daha kalıcı oluyor. Bu durum uzun süreli öksürüklere yol açıyor.

Çocuklar nasıl etkileniyor?
Çocuklar sigara dumanından daha çok etkileniyor. Pasif içiciliğe maruz kaldıklarından solunum yollarında benzer değişiklikler görülüyor. Yanında sigara içilen çocuklarda üst solunum yolu, orta kulak enfeksiyonları, sinüzit daha sık görülüyor.

0 yorum: