Hipertansiyonun Cinsel Yaşama Olumsuz Etkileri

|

Yüksek tansiyon, genç erkeklerde de oldukça sık rastlanan bir durum. Üstelik cinsel sorunlara kadar giden ciddi problemlere neden oluyor

Tansiyonu yüksek olan gençler doktorların önerilerine daha çok kulak vermeli ve bu durumu ciddiye almalılar. Ama 35 yaşın altındaki kanlı canlı birini tansiyon hastası olduğuna inandırmak gerçekten güç bir iş. Genç yaşlardaki bir çok hasta, tansiyon sorunu olduğunu kabullenmiyor ve tedavileri haliyle gecikiyor. Oysa genç yaştaki yüksek tansiyon, kilo verme ve yaşam tarzı değişikliğine çok iyi yanıt veriyor ve daha kolay tedavi ediliyor. Tedavisiz kalan yüksek tansiyon, dolaşım sistemine ve başka organlara zarar vererek kalp hastalığı, inme ve böbrek hastalığı gibi, yaşamı tehdit eden durumlarla sonuçlanıyor.

Yüksek Tansiyonu Önleme, Değerlendirme, Saptama ve Tedavi Komitesi kılavuzu hipertansiyonu şöyle sınıflıyor:

Normal: 120/80’den düşük
Prehipertansiyon: 120/80 ile 139/89 arası (hipertansiyon öncesi geçiş dönemi)
Hipertansiyon: 140/90 ve üstü (diyabet ve kronik böbrek hastaları için 130/80)
Evre 2 hipertansiyon: 160/100 ve üstü.

Uzmanlar prehipertansiyonlu kişiler için aşağıdaki önerilerde bulunuyor:
Kilo verin; Beden kütle indeksinin (BMI) of 18.5 ile 24.9 arasında tutularak normal kiloya inilmesi. Bel çevresinin kadınlarda 80, erkeklerde 94 santimetrenin altına çekilmesi. Her 10 kiloluk azalma, sistolik kan basıncında 5 - 20 puanlık bir azalmayla sonuçlanabilir.

Meyve, sebze ve tahıldan zengin, az yağlı süt ürünleri içeren ve doymuş (hayvani) ve toplam yaÇ miktarı azaltılmış bir beslenme tarzı uygulayın. Böyle beslenmenin sistolik kan basıncını 8 - 14 puan düşürmesi beklenir.

Tuz alımını düşürün; Besinle tuz alımını günde 1 çay kaşığının altına düşürün. Böylece sistolik kan basıncında 2 - 8 puanlık azalma sağlayabilirsiniz.

Aerobik egzersiz yapın; Haftanın çoğu gününde en az 30 dakikalık hızlı yürüyüş gibi düzenli fiziksel aktivite, sistolik kan basıncını 4 - 9 puan düşürecektir.

Alkol alımını azaltın; Alkol yüksek tansiyonda önemli bir faktördür. Alkol alanların, günlük alkol tüketimini bir şişe bira, bir kadeh şarap veya 1 duble sert içki ile sınırlanması sistolik kan basıncını 2 - 4 puan düşürebilir.

Gördüğünüz gibi bu küçük puanlar toplandıkça, çok ciddi düşüş seviyelerine ulaşmak mümkün. Bu önlemlerle de normal tansiyon hedeflerine ulaşılamayan hastalarda, bugün artık yüksek tansiyonu kontrol altına alan birçok etkili ilaç var. İlaç ve yaşam tarzı değişimleriyle uzun dönemde tansiyonun kontrol edilmesinin önemi çok büyük. Aksi takdirde 30’lu yaşlarda yüksek tansiyonlu birinin böbrek hastalığı, inme veya kalp krizine çok uzak olmadığı söylenebilir.

Şeker hastalığı riskini artırıyor
Yüksek tansiyon dendiğinde bununla birlikte sık görülen bir sorun da erkeklerde sertleşme bozukluğudur (erektil disfonksiyon, ED) . Yeni bir çalışma, yüksek tansiyonlu erkeklerde ED’nin 2.5 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Prehipertansiyon (120-139/80-89) olan erkeklerde de sertleşme bozukluğu, tansiyonu normal olan kişilere göre daha sık görülüyor. Yüksek tansiyon ne kadar uzun süre tedavisiz kalırsa, komplikasyon şansı da o ölçüde artar. Erken yaşta yüksek tansiyonu olan kişilerde, erken yaşta şeker hastalığı gelişme riski yüksektir.

Avokado, yağlı ama yararlı
Bir zamanlar fazla yağlı bir meyve olduğu için pek tavsiye edilmeyen avokado, şimdilerde sağlıklı yaşam tabağında, hak ettiği yeri tekrar aldı. Yağlı bir armuda benzeyen bu meyve, üç yemek kaşığı mayonezden daha fazla yağ içerir. Ama içindeki yağların yapısı çok farklıdır. Avokadonun içindeki yağların büyük bölümü, yararlı olan, tekli doymamış yağlardan oluşur. Zeytinyağı da böyledir. Bu yağ bileşimi kanda kötü kolesterolü düşürücü ve iyi kolesterolü yükseltici etkiye sahiptir. Avokadoya soframızda yer vermeden önce, yarım avokadonun 160 kalori olduğunu bilmekte fayda var. İki iri yumurtayla da 160 kalori alırız. Yumurta kolesterol bakımından zengindir, avokadoda ise kolesterol yoktur.

0 yorum: