Menopoz Tedavisinde Yeni Dönem

|

Menopoz sonrası hormon ilaçları kullanan kadınlarda meme kanseri riskinde görülen artış, tedavinin beş yılla sınırlandırılmasına neden oldu

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yaptırılan ve yaklaşık 17 bin kadın üzerinde uygulanan Women's Health İnitiative (Kadın Sağlığı İnisiyatifi) çalışmasının sonuçları açıklandı.

Çalışmada, menopoz sonrası hormon ilaçları kullanan kadınlarda meme kanseri riskinde görülen artışın tespiti, tedavinin beş yılla sınırlandırılmasına yol açtı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Gülekli, ABD'de gerçekleştirilen çalışmayla menopoz sonrası uygulanan tedavi yöntemlerinde yeni yaklaşımın söz konusu olduğunu bildirdi.

8.5 yıl olarak öngörülen ancak alınan sonuçlar nedeniyle 5.2 yılda kesilen çalışmada, rahmi alınmamış 10 bin kadına östrojen ve progesteron verildiğini, 10 bin kişilik diğer grubun ilaç kullanmadığını, rahmi alınmış kadınlaraysa sadece östrojen verildiğini ifade eden Prof. Dr. Gülekli, hiç ilaç almayan kadınlarda 5 yılın sonunda 10 binde 33 olarak belirlenen meme kanserinin, diğer grupta (rahmi alınmadığı için östrojen ve progesteronu bir arada 5 yıl kullanan) 41 kadında geliştiğini bildirdi.

Prof. Dr. Gülekli, rahmi alınmış, sadece östrojen kullanan kadınlarda memekanseri riskinde artış gözlenmediğini kaydetti.

Dünyada tartışma yaratan bu çalışma ışığında, menopoza giren kadınlara daha önce ömür boyu verdikleri östrojen ve progesteron tedavisinin artık beş yılla sınırlandırılmasını önerdiklerini, aksi halde meme kanseri riskinde hafif bir artış bulunduğunu söylediklerini kaydeden Gülekli, sadece östrojen kullanan rahmi alınmış kadınlarda ise uzun süreli ilaç alımı konusunda bir risk olmadığını söyledi.

"Seçilen grubun dizaynında sıkıntı var''

Ancak ABD'deki çalışmada seçilen grubun dizaynıyla ilgili sıkıntılar bulunduğuna, büyük çoğunluğu kilolu olan kadınların, menopoz yaşının 10-15 yıl üzerinde, ortalama 63 yaş döneminde olduğuna işaret eden Prof. Dr. Gülekli, çalışmanın, genç hasta grubuna mal edilemeyeceğini bildirdi.

Prof. Dr. Gülekli, ayrıca, meme kanseri riskinin, ilk gebeliği 30 yaşın üzerinde olan, vücut kitle indeksi 30'un üzerinde bulunan kadınlarda daha yüksek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Gülekli, ''Biz yine de bu araştırma ışığında 'artık ömür boyu ilaç kullanabilirsiniz' demiyoruz. Beş yıl olunca herkes kesecek mi, kimileri var ki ilaçlarını daha düşük dozlu olarak hekim kontrolünde kullanabilirler. Biz bilgilerimizi hastalarımızla paylaşıyoruz. İlacı kestikleri zaman elde ettiği yararlar çok daha fazlaysa bu şekilde devam ediliyor'' dedi.

0 yorum: