Her Yönüyle Bebek Emzirme

|

Bebeğinin yeterince emdiğinden emin olamayanlara uzmanlar, ''Sadece meme başını emiyorsa yetersiz emiyordur'' diyor

Emzirmek hem anne hem de bebek için yeri doldurulamaz bir deneyim, anne bebek arasında kurulacak olan ilişkinin ilk basamağı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Yazgan, bebeğini emzirmek isteyen annelere mutlaka eğitim verilmesi gerektiğini belirterek, bu geçişi yapmanın anneler için her zaman çok kolay olmadığını söylüyor.Dr. Şule Yazgan’a, emzirmek isteyen annelerin yanıtını en çok merak ettikleri soruları yönelttik.

Emzirmeyle ilgili yaşanan başlıca sorunlar neler?
İlk dönem, anne sütüyle beslenme açısından sallantılı geçiyor. Bebek yeterince ağzını açmayabiliyor, annenin meme başında yaralar çatlaklar oluyor. Ancak yepyeni bir beceri kazanıldığı da unutulmamalı. Emzirme açısından ilk ayın çok kolay olmayabileceğini kabullenmek ve uygun destekle her annenin bebeğini emzirebileceğini bilmek lazım.

Anne sütü nasıl artırılır?
Sütü artırmanın yolu, memeyi sık sık boşaltmaktan geçer. Bebeğinizi ne kadar sık emzirir, memeyi ne kadar sık boşaltırsanız, o kadar çok süt yapımı olacaktır. Ayrıca emzirirken kendinizi ne kadar iyi hissederseniz, sıkıntıdan, yorgunluk, kaygı, acı ve ağrıdan uzak olursanız, sütünüz o kadar iyi akacaktır.

Hangi besinler sütü artırır?
Öncelikle annenin yeteri kadar dinlenmesini, susadıkça su içmesini öneriyoruz. Aşırı şekerli, kalorili gıdalar fazla kilo alımına neden olacak ve süt yapımı açısından önemli bir fark yapmayacaktır. Sütü artırdığı düşünülen gıdalardan bazıları, soğan, sarmısak, çemenotu, rezene, ısırgan otudur. Bu gıdalar uygun miktarlarda kontrollü olarak kullanılabilir. Sütün artması için herhangi bir önlem aldığınızda, anlamlı bir değişiklik olması için 3 - 4 gün beklemeniz gerekir.

Bebeği ne sıklıkla ve nasıl bir düzende beslemeli?
Bebeklerin emme sıklığı ve süresi ilk ay içinde çok değişkenlik gösterebilir. Kimi bebek saat başı emmek isterken kimi de iki, üç saatte bir acıkır. Biz bebeklerin acıktıkça emzirilmesini öneriyoruz. Emme süresi de ilk ay çok değişken olabilir. Bebeğiniz yeterli kilo aldığı sürece 5 - 10 dakika da, bir saat de emebilir. Emzirme tekniği iyice oturduktan sonra genellikle bir emzirme 10 - 30 dakika sürer.

Biberon kullanmak zararlı mıdır?
Anne memesini emmek ile biberon emmek arasında çok fark var. İlk ay içinde süt yetmiyor kaygısıyla biberon verildiğinde bebeğin emme tekniğinde bozulmalar olabiliyor ve 'meme başı şaşkınlığı’ yaşanıyor. Biberon emmek daha kolay olduğundan bebek buna kolayca alışabiliyor. Bu da bebeğin aktif emmeyi bir türlü öğrenememesine yol açıyor. Aynı şey emzik için de geçerli. Kısacası, emzirmek isteyen anneler ilk ay içinde bebeğin kafasını ve ağzını şaşırtmamak için biberon ya da emzik vermekten kaçınmalılar.

Bebeğin doyup doymadığını nasıl anlayabiliriz?
Bebeğinizin doyup doymadığı konusunda endişeleriniz olması son derece doğal. Pek çok anne doğum sonrası alevlenen hormonların etkisiyle benzeri kaygılara kapılıyor. Oysa, biliyoruz ki emziren kadınlar gerektiğinde iki bebeği tek başına anne sütüyle besleyebilecek kadar süt üretme kapasitesine sahiptir. Yeterli miktarda süt alan bebekler günde yaklaşık 6-8 kez çiş yaparlar, kakaları sulu, hardal renginde ve hafif kokuludur.

Eğer bebek yanlış veya yetersiz emiyorsa sadece meme başını emer. Bu da annedeki meme başı çatlaklarına neden olur. Ayrıca emzirme ağrılı ve acılı olur. Bazı bebeklerin emme içgüdüsü çok fazladır ve devamlı emmek isterler. Böyle bir bebeğiniz varsa doymuyor kaygısına kapılabilirsiniz. Bu durumda yapılacak en iyi şey doktorunuza danışmaktır.

Emme süresine karışmayın
Emziren anneler bilir, sütün niteliği bir emzirme sırasında bile çok değişkenlik gösterir. Bebek memeyi aldığında akan ilk süt daha sulu görünümlüdür. Bu ilk süt aynı zamanda oldukça tatlıdır. Bebek bu tatlı sütü hevesle emmeye başlar. Bu da oksitosin refleksini başlatarak memeden sütün akmasını hızlandırır. Emzirmenin sonlarına doğru ise süt koyu beyaz, yağlı bir hal alır. Anne sütünün bu özelliği sayesinde bebekler doyduklarının farkına varırlar ve gereğinden fazla besin almamış olurlar.Bebek memeden zamanından önce alınır ve diğer memeye konursa her iki memeden de şekerden zengin olan 'ön sütü’ alacaktır. Sütte bulunan şekerin fazla alınması gaza neden olarak bebeğinizi rahatsız edebilir.
Tüm bu nedenlerden dolayı bebeğinizin memeyi ne süreyle ve ne sıklıkla emdiğine karışmamanızı öneririz.

İyi emzirmenin püf noktaları
Bebeğinizi her ağladığında emzirin.
Bebeğinizi emzirmeden önce memeyi silmenize gerek yoktur.
Günde bir kez alınan duş yeterli olacaktır.
Daha fazlası göğsünüzün zedelenmesine neden olabilir.
Emzirmek için kendinize rahat bir yer seçin.
Rahat edebileceğiniz şekilde oturun ya da uzanın.
Bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu bir çizgide, sizin vücudunuza paralel ve yakın olacak şekilde memenize yaklaştırın.
Bebeğinizin burnu meme ucu hizasında olmalı.
Memeyi yakaladığında ağzını kocaman açmış olması ve yalnızca meme ucunu değil çevresindeki kahverengi alanı da mümkün olduğunca alttan ağzına alması gerekli.
Çenesi memeye gömülü, dudakları dışarıya dönük olmalı.
Eğer acı hissediyorsanız bu bebeğinizin memeye uygun şekilde yerleşmemiş olmasındandır.
Bu durumda bebeğinizi memeden ayırıp tekrar yerleştirmeyi deneyin.Bebeğiniz memeden kendiliğinden ayrılana kadar emzirmeye devam edin.
Hâlâ emmek istiyorsa diğer memeyi de verin. Bir sonraki emzirmeye, emzirilmeyen ya da son olarak verilen memeden başlayın.

0 yorum: