Genital Enfeksiyonlardan Korunun

|

Genital Enfeksiyonları Önemseyin!
Kadınlarda çok sık rastlanan genital enfeksiyonlar , çogu zaman önemsenmese de önlem alınmaması
halinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Anadolu Saglık Merkezi’nden Kadın Saglıgı Uzmanı Dr. İbrahim
Sözen, özellikle yaz aylarında artıs gösteren bu hastalık hakkında bilgi verdi:


Yaz aylarında genital enfeksiyonlar alevlenir mi?
Yaz aylarında havuz ve denize girmelerin sıklasması bazı enfeksiyonları arttırabilir. Bunların basında genital mantar enfeksiyonları gelir. Terlemenin yaz aylarında artması da mantar üremesini kolaylastırır.

En sık hangi tür rahatsızlıklarla karsılasıyorsunuz?
Mantar enfeksiyonlarının yanı sıra bakteriyal vajinoz (vajende bakteri üremesi) ve trikomonas (vajende parazit) enfeksiyonları görülmektedir. Ayrıca havuzlardan alınabilecek molluscum cantagiosum denilen virüs genital bölgede küçük yuvarlak sigiller olusturabilir. Bu sigiller cinsel yolla da bulasırlar.

Bunların olus nedenleri ve tedavi seklini kısaca açıklar mısınız?
Mantar enfeksiyonu cinsel yolla geçmez. Ancak tedaviye dirençli olanlarda es tedavisi de yapmakgerekebilir. Havuz ve denize girenlerde mantar enfeksiyonunun görülme nedeni mantarın havuz veyadenizde olmasından çok, ıslak mayolar nedeniyle genital bölgenin nemli kalmasıdır. Islak ve nemliortamda vücutta zaten var olan ama az miktarda oldugu için semptom (sikayet) yaratmayan mantarlar,üremelerini arttırarak semptomatik hale gelirler. Mantar enfeksiyonu peynir kesigi tarzında beyaz akıntıve kasıntı yapar. Bakteriyal vajinozda ise vajen ortamının bozulması ve yararlı bakterilerin azalmasınedeniyle patolojik bakteriler hızla çogalır. Sarı-gri veya kirli beyaz renkte bazen kokulu akıntıyaratırlar. Trikomonas ise cinsel yolla bulasır. Çok yogun sarı-yesilimsi bir akıntı yapar.

Cinsel iliski sırasında enfeksiyon partnere geçer mi? Geçerse nasıl önlenir?Cinsel yolla geçen en önemli enfeksiyon chlamydia denilen bakteridir. Bu gebe kadınlarda düsük veerken doguma, gebe olmayanlarda ise tüplerin harabiyetine ve tıkanıklıgına yol açarak kısırlıga dahineden olabilir. Trikomonas yogun akıntı yapmakla birlikte baska bir zarar vermez. HPV de (HumanPapilloma Virüsü) cinsel yolla bulasan bir virüstür. Rahimagzı kanseri ve onun öncü hücrelerine nedenolabilir. Bu nedenle yıllık smear testi yaptırmak ve rahimagzı kanserinin öncü hücrelerini bu yollataramak çok önemlidir. HPV virüsü aynı zamanda genital bölgede karnıbahar görünümde sigillereneden olabilir. Cinsel yolla geçen hastalıklara karsı en önemli korunma yolu prezervatiftir. Bunun yanısıra süphe üzerine veya akıntı durumlarında tıbbi tetkik gerekir.

Akıntı tek basına yeterli bir ölçüt mü?
Akıntı olmasa bile, genital bölgede yanma, tahris hissi, cinsel iliskide acıma ve kasıntı gibi sikayetleroldugunda bir enfeksiyon var mı yok mu diye bakmak gerekir.

Bu enfeksiyonlara yakalanmamak için alınabilecek basit önlemler nelerdir?
Mantar enfeksiyonlarından korunmak için genital bölgeyi nemli ve ıslak bırakmamak gerekir. Pamukluiç çamasrları tercih edilmelidir. Havuz veya deniz sonrası hemen mayoyu degistirmek ve bölgeyi çokiyi kurulamak gerekmektedir. Vajen içersine deodorant, sabun ve diger kozmetik ürünlerkullanılmamalıdır. Özellikle yeni ilskilerde prezervatif kullanılmalıdır. Esler cinsel iliski öncesi cinselyolla bulasan hastalıklar yönünden test edilmelidir.

0 yorum: