Emzirmenin Faydaları

|

Anne sütünün önemi bir defa daha vurgulandı. Uzmanlar, anne sütü verilmeyen bebeklerde buna bağlı olarak yaşanan beslenme bozukluğu neticesinde ölüm vakalarının görüldüğünü bildirdi.

Uzmanlar, beslenme bozukluğu yüzünden binlerce bebeğin öldüğü Türkiye'de, en temel besin olan anne sütüne hak ettiği değerin hala verilmediğini, dolayısıyla sağlıklı bir toplum için temel şartların başında bebeklerin anne karnındaki bakımı ve doğduktan sonra mutlaka anne sütünden mahrum bırakılmamasının geldiğini vurguluyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Mehmet Çalışkan, sağlıklı bir toplum oluşturmanın ilk adımının öncelikle bebeklere sağlıklı başlangıçlar sunarak atılacağını bildirdi. Çalışkan, "Bunlardan ilki bebeklerimize anne karnında sağlıklı bir süreç yaşatmaktır. İkincisi, onları sağlıklı koşullarda dünyaya getirmektir ve üçüncüsü, doğduktan sonra ne olursa olsun onları anne sütünden mahrum bırakmamaktır. Bebekler için en ucuz ve sağlıklı besin olduğu kabul edilen anne sütünün önemi her yıl kutlanan 'Dünya Emzirme Haftası'nda tekrar tekrar vurgulanıyor" dedi.

Emzirmek Hem Anne Hem Bebek İçin Doğal Şifa Kaynağı
Mehmet Çalışkan, anne sütünün önemini her fırsatta defalarca anlattıklarını, anlatmaya da devam edeceklerini söylerken, bu konudaki sloganlarının, "İlk 6 ay sadece ve mutlaka anne sütü" olduğunu belirtti. Türkiye'deki bebeklerin ölüm nedenlerinin arasında beslenme bozukluklarının hala 2. sıralarda yer aldığını ve her yıl sadece anne sütü almadığı için binlerce bebeğin öldüğüne dikkat çeken Mehmet Çalışkan, Türkiye'de emzirmenin oldukça yaygın olmasına ve doğumdan sonraki ilk aylarda hemen her bebeğin anne sütü ile besleniyor olmasına rağmen yine de bebeklerin beslenme bozukluklarından ölebildiğini anlattı. Tüm ailelerin, özellikle de annelerin dikkatini çeken İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü; "Emzirmelere rağmen besin bozukluğuna bağlı bebek ölümlerinin nedenlerine baktığımızda, ek besinlere çok erken ya da çok geç başlandığını görüyoruz.

İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerekirken, gereksiz olduğu halde su, meyve suyu vs. verildiğini tespit ediyoruz. Hâlbuki bebeklerimizin gereksinim duyduğu tüm besin maddeleri en uygun oranda sadece anne sütünde mevcuttur. Anne sütü içerdiği koruyucu maddeler ile bebeklerimizin mikroplara karşı ilk aşısıdır. Anne sütü mikropsuzdur, her an hazırdır, ekonomiktir. Anne sütü alan bebeklerde ishal, karın ağrısı, kabızlık daha az görülür. Bebeğimizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek ona verilebilecek en güzel hediyedir. Altıncı aydan sonra uygun ek gıdalar ile emzirme 2 yaşına kadar devam ettirilmelidir. Emzirme anne sağlığı için de gereklidir. Emziren anne bebeği ile daha güçlü bir bağ oluşturur. Doğum sonrası daha kolay kilo verir. Emzirme, annede doğal bir sakinleştirici görevi görür. Emziren annelerin meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riski daha azdır. Anne sütü almak ve hayata sağlıklı bir adım atmak her bebeğin en temel hakkıdır."

0 yorum: