Benler Hakkında Bilmemiz Gereken Her Şey

|

Büyüyen Benlerinizi Kontrol Edebilirsiniz
Cildinize dikkat ediyor musunuz ?
Araştırmalar, vücutlarındaki şüphe uyandıran değişiklikleri düzenli olarak kontrol edenlerin melanom nedeniyle ölüm oranlarının, kontrol etmeyenlere göre %44 daha az olduğunu göstermiştir. Yapılan bir araştırmada, melanom vakalarının %75’inin, hastaların kendileri tarafından ya da hastaların ailelerinden birisi tarafından fark edildiği görülmüştür. Melanom derinin alt ve üst kısmına doğru kalınlaştıkça daha tehlikeli bir hale geldiği için, erken teşhis edilmesi, kurtulabilmek için şarttır.

Cilt kanseri erken teşhis edilirse iyileşme ihtimali yükselir. Eğer hastalık tespit edilmezse ve tedavi edilmezse, kötüleşir ve hayati tehlike yaratmaya başlayabilir. Melanom, 20 ila 30 yaşlarındaki, habis tümör nedeniyle hayatını kaybeden kadınlar arasında en çok görülen ölüm nedenidir.

Bazal Hücreli Kanser
Cil kanseri cildin görülen kısmı epidermiste başlar. Bu sayede uyarıcı işaretler, kolaylıkla tespit edilebilir.
Tanım: Bu nonmelanom cilt kanseri, epidermisin en alt tabakasında (bazal tabaka) oluşur. Bunlar yavaş gelişen tümörlerdir ve vücudun diğer bölümlerine nadiren yayılır. Bazal hücreli kanser, yassı hücreli kanser ve malign melanomdan daha az ölümcüldür. Fakat doğru şekilde tedavi edilmeyen tümörler zamanla önemli hasarlara ve deformasyona neden olur.

Vaka: Cilt kanserlerinin yaklaşık %75’i bazal hücreli kanserdir. Eğer doğru şekilde tedavi edilirse %95 ihtimalle iyileşir. En çok görülen cilt kanseri türüdür.

Görünüm: Genellikle yassıdır. Kırmızı, pembe veya beyaz renkli, pul pul görünür ya da küçük, parlak bir kabarıklıkla kendini belli eder. Ayrıca üstü kabuklu olabilir veya iyileşmeyen bir yara içerebilir. Tümörlerin çoğu güneş ışınlarına maruz kalan kafa ve boyun derisinde ortaya çıkar.

Yassı (Skuamöz) Hücreli Kanser
Tanım: Bu nonmelanom cilt kanseri türü epidermisin üst kısmında oluşur. Bu tümörlerin derinin altındaki dokulara yayılma ihtimali, bazal hücreli karsinomlardan (habis tümöral kütle, kanser) daha fazladır ve bazal hücreli kanserin aksine, vücudun başka bölümlerine yayılabilir. Ancak bu kanser türü, çok nadiren vücudun diğer organlarına dağılır.

Vaka: Yassı hücreli kanserinin oranı cilt kanserlerinin yaklaşık %20’si kadardır ve her yıl yaklaşık 2.300 kişinin ölümüne neden olur. Ancak doğru tedaviyle yassı hücreli kanserin iyileştirilebilme olasılığı %95’tir. En çok görülen ikinci kanser türüdür.

Görünüm: Sert yüzeyli, büyümekte olan bir yumru gibi ya da üzeri pul pul, yassı, kırmızımsı ve yavaş büyüyen bir parça gibi görünebilir. Kafa, yüz, boyun, eller, kollar gibi güneş ışığına maruz kalan yerlerde oluşur.

Malign Melanom
Tanım: Ciltte pigmenti (melanin) üreten melanositlerde oluşmaya başlar, en ölümcül cilt kanseridir. Malign melanomlar kolay yayılabildiği için mutlaka tedavi edilmelidir.

Vaka: En az görülen kanser türü olmasına rağmen, artış halindedir. Erken teşhis edilirse melanomun iyileşme ihtimali yüksektir.

Görünüm: Uyarı işareti vermeden ortaya çıkabilir, bir bende ya da benin yanında gelişebilir. Erken aşamadaki melanom biçimsiz, iltihaplı veya yassı biçimde yayılan bir ben gibi görünür.

"Bu tür kanserin işaret ve belirtilerini farkedebilmek için “AKRÇY”yi hatırlayın."

Asimetri: Benin bir yarısının boyutu diğer yarınınkinden farklıdır.
Kenar düzensizliği: Benin çevresi düzgün değildir, girintili çıkıntılıdır.
Renk: Pigmentasyon düzenli değildir, bu durum derinin içinde yayılabilir.
Çap: Benin çapı 6 mm.’den fazladır. (Bir kalem silgisinden daha büyüktür).
Yükselti: Ben, derinin üstünde büyür, tırtıklı bir yüzeye sahip olur.

Bu özelliklerden biri ya da hepsi birlikte, malign melanom belirtilerindendir.

Derinizi 6 Adımda Kontrol Edin
Artık nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz ve cildinizdeki, kanser belirtisi olabilecek değişiklikleri fark edebilirsiniz.


Öncelikle, sizin için normal olanının ne olduğunu bilmelisiniz. Eğer cildinizi daha iyi tanırsanız, oluşabilecek değişiklikleri daha çabuk fark edersiniz. Doğum lekelerinizin, çillerinizin, benlerinizin, kusurlarınızın yerlerini öğrenin ve genel durumlarının nasıl olduğunu bilin.

Cildinizi kendi kendinize kontrol etmenizin amacı, vücudunuzun her tarafını görebilmektir. Bunun için iyi aydınlatılmış bir odaya, boy aynasına, el aynasına ve fön makinesine ihtiyacınız vardır. Banyo uygun bir yer olabilir. Dilerseniz size yardımcı olabilecek birisi sayesinde cildinizi daha kolay tetkik edebilirsiniz.

1. Aynadan vücudunuzun ön ve arka kısımlarına bakın.
2. Sağ ve sol taraflarınıza bakın. Kollarınızı kaldırın ve dirseklerinizi bükün. Koltuk altlarınıza, ön kolunuza, üst kolunuzun arka tarafına ve avuç içlerinize bakın.
3. Oturun ve bacaklarınızın ve ayaklarınızın arkasına, tabanına, ayak parmaklarınızın arasına bakın (Yüzüstü yatarken tabanlarınızın güneş ışınıyla yanabileceğini düşünün.)
4. Boynunuzun arkasını ve kafa derinizi kontrol edin. Fön makinesini kullanarak tüm kafa derinizi inceleyin.
5. El aynasını kullanarak sırtınızı ve kalçalarınızı kontrol edin.
6. Cildinizdeki şüpheli görünen benlerin fotoğraflarını çekin. Bu fotoğrafları saklayın ve bir sonraki tetkikinizde, fotoğraflarını çektiğiniz benlere bakarak değişiklik olup olmadığına dikkat edin.

Değişiklikler Kötüye İşaret Olabilir
Benlerdeki ve lekelerdeki değişiklikler, özellikle de dikkat çekici büyüme, kanserli hücrelerden kaynaklanıyor olabilir. Eğer vücudunuzu muayene ediyorken ya da fotoğraf çekiyorken, herhangi bir değişiklik fark ederseniz bir dermatoloğa ya da doktora danışın. Her cilt kanseri aynı görünmez ve ciltte meydana gelen değişiklikler kanserin kesin işaretleri değildirler. Ancak üç temel cilt kanserinin ana belirtileri şunlardır:

• Farklı renkli herhangi bir büyümenin olması
• Bir ben ya da yumru gittikçe büyüyorsa, dokusu ya da rengi değişiyorsa
• 3 ay içinde iyileşmemiş bir yara

Cilt kanseri vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilse de genellikle yüz, boyun, eller ve kollar gibi sürekli güneşe maruz kalan yerlerde oluşur. Melanomlar kadınlarda ve erkeklerde vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkar. Erkekler gövdelerine, kadınlar ise bacaklarına özellikle dikkat etmelidirler.

Aynanızla Barışın

Cilt kanseri, erkeklerde, kadınlardan üç kat daha fazla görülmesine rağmen araştırmalar, erkeklerin kişisel cilt muayenelerini çok daha az yaptıklarını göstermektedir.

Düzenli olarak zaman ayırarak cildinizi muayene etmeniz önemlidir. Bunu ayda bir kere yapabilirsiniz Cildinizi muayene ettiğiniz günlerin ve benlerin, lekelerin fotoğraflarını çektiğiniz zamanların kaydını tutmanız faydalı olur.

Cilt kanserini belirlemenin bir başka yöntemi de profesyonel bir tetkiktir. Eğer cilt kanserine neden olabilecek başka özellikleriniz varsa bunu da uzmanınıza iletin, böylece kapsamlı bir cilt kanseri muayenesi yapılabilir.

Cilt kanseri diğer tüm kanser türlerinden daha yaygındır ve her yıl, tüm kanser türlerine yakalananların sayısı artmaktadır. Ancak çoğu kanser türünün aksine, tüm çeşitleri kolayca teşhis edilebilir ve hastalığın erken evresinde iyileştirilebilir. Önemli olan hastalığın başlangıç döneminin özelliklerini öğrenmeniz ve düzenli olarak cildinizi kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmenizdir.

Diğer Olasılıklar Nelerdir ?

Bazen kanserli cildin durumunu, kanserli olmayan cildinkinden ayırt edebilmek zordur. Aşağıdaki cilt durumları kanserli değildir ancak bunu belirleyebilmek için uzman bir doktorun muayene etmesi gerekir.

Aktinik keratoz: Kalın, katı, pullu, kırmızı, kahverengi cilt kalınlaşmaları
Cherry angiomas: Küçük, yumuşak, kanserli olmayan, kiraz kırmızısı kabarıklıklara denir.
Seborrheic ceratoses: Genellikle göğüste ve sırtta oluşan tehlikesiz, açık kahverengiden siyaha kadar farklı renkleri olan kabarıklıklara denir.
Sebaceous hyperplasia: Yaygın, zararsız, yuvarlak, ten renginde ya da sarı renkte olan berelere denir, genellikle yüzde ortaya çıkar.

0 yorum: