Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen ve yarın başlayacak "Hepatit C Güncelleme" sempozyumunda, Hepatit C virüsüne bağlı gelişen akut ve kronik hepatitler ele alınacak.
Dernekten yapılan yazılı açıklamada, The Marmara Oteli’nde 2,5 gün sürecek sempozyumun başkanlığını Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu’nun yapacağı ve toplantıda Hepatit C virüsünün yanı sıra hekimlere yönelik şiddet eylemleri ve hekim haklarının da konuşulacağı kaydedildi.
Önemli ölçüde kronikleşerek ciddi karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine kadar ilerlemesi ve sonunda yeni bir karaciğer gerektirecek kadar ciddi tablolara yol açması kadar sinsi seyretmesi, klinik belirti vermemesinin de Hepatit C hastalığını farklı ve önemli kıldığı vurgulanan açıklamada, dünyada yaklaşık 180 milyon kişinin Hepatit C virüsü taşıdığına işaret edildi.
Her 100 kişiden 85’inde virüsün kronikleştiği ve bunların yüzde 20’sinde 20 yıl içinde siroz geliştiği ifade edilen açıklamada, Türkiye’de Hepatit C hastalarının gerçek sıklığının bilinmediği kaydedildi. Hastalık konusunda Türkiye açısından bazı önemli noktalar bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, virüsün bulaşma yolları ve hastalık konusunda uzmanlar tarafından toplumu bilinçlendirme çalışmalarının yeterince yapılamadığı bildirildi. Hastalığın başlıca kan yoluyla bulaştığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
"Ülkemizde belki de önemsenmeyen, ancak toplumun alışkanlıkları ya da güncel bir deyimle trendlerine bağlı olarak gerçekleşebilecek adeta göz ardı edilen bulaşma yolları mevcuttur. Bunlar arasında hasta kanının bulaştığı iyi sterilize edilmemiş ya da hiç sterilizasyon görmemiş aletlerle yapılan manikür, pedikür, dövme, hacamat, ustura ile traş olma, kulak delme, akupunktur ve sünnet sayılabilir."
Sağlık çalışanlarının da Hepatit C konusundaki bilgilerinin yeterliolmaktan uzak olduğu ifade edilen açıklamada, "Hepatit C virüsü,ülkemizde önemli bir sağlık sorunu. Sosyal, psikolojik ve ekonomik boyutlarıyla tüm sağlık kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmasını gerektiren bir durum" denildi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum: