Ciltte Sarkmanın Nedenleri

|

Ciltte sarkmanın nedeni bağ dokusunun zayıflaması
Yaşınız genç olsa da vücudunuz jöle kıvamındaysa bağ dokunuz zayıflamış demektir. Güçlendirmenin yolu ise doğru spor ve diyet yapmaktan geçiyor.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte yüzde, çenede, kollar ve bacaklarda, göğüs ve kalçalarda, hatta göbekte ortaya çıkan sarkmalar kadınların en büyük problemi. Sarkmaya neden olan faktörler ise genetik yapı, hızlı kilo alıp verme ve yaşam tarzı (dengesiz beslenme, hareketsizlik, ya da yanlış egzersizler yapma ve uykusuzluk)... Doktorlar sarkmayı tıbbi olarak “bağ dokusunun zayıflaması” diye açıklıyor. Dokuyu güçlendirmenin formüllerini veriyorlar, ancak sarkan vücudun eski sıkılığına kavuşmasının kolay olmadığını dile getiriyorlar. Plastik ve Rekonstüriktif Cerrahi Uzmanı Prof. D. Nazım Durak sıkı bir vücuda sahip olmanın yollarını anlattı.

Sarkma, “deri altındaki yağ tabakalarının erimesi, derideki protein oranının azalması ve derinin destek tabakasını oluşturan bağ dokusundaki elastik liflerin kaybolması” olarak tanımlanıyor. Bağ dokusundaki bu zayıflamanın nedenleri nelerdir?

Genetik faktörler, stres, güneş, uykusuzluk, çalışma koşulları ve beslenme alışkanlıkları bir bütün olarak yaşlanmayı ve dolayısıyla sarkmaları hızlandıran etkenlerdir. Hastalık ya da dış etkenler deri altı dokularının erimesine ve zayıflamasına neden olur, bu da sarkmaya yol açar. Ama sarkmaların en önemli nedeni bilinçsiz yapılan diyet ve spor.

Hızlı kilo alıp vermeler, bunun en önemli nedeni, çünkü bu diyetler derinin elastikiyetinin bozulmasına ve bir daha toparlayamamasına neden olur. Yanlış spor yapmak da önemli bir nedendir.

Daha sıkı bir vücuda sahip olmak için spor yapan kişiler de sarkma sorunu yaşar mı?
Evet. Bir bakıyorsunuz, bir hasta ‘Ben çok spor yaptığım halde derim çok gevşek’ diye şikayet ediyor. Çünkü sporu yanlış yapıyor. Derinin altındaki yağ tabakalarının erimemesi gerekli. Bir diyet yapıyor haftada bir kilo veriyor, sonra da her yeri sarkıyor.

Bir Ayda En Çok Kaç Kilo Verilmeli
Hem istenmeyen yağlardan kurtulup hem de sarkmayı engellemek mümkün mü?
Önce beslenme şekline dikkat etmek şart. Hayvansal gıdalardan uzak durmak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, vücudun ihtiyacı olan yağ, protein, mineral ve vitaminleri yeterli oranda almak, kısa vadeli diyetlerden uzak durmak ve sporu doğru yapmak gerekir. Bu sayede hem fazla kilolardan kurtulunur hem de vaktinden önce sarkma meydana gelmez.

Bir ayda en fazla iki kilo verilirse sarkma olmaz. Bir de özellikle kadınların body yapması yanlış. Göğsü geliştirmek için body yapan kadınların göğüsleri en çok 1 mm. kalkabiliyor. Sporla göğsün içindeki yağ dokusu eriyor ve göğüsler daha çok sarkıyor. Aletli jimnastik yaptığınızda kasınız gelişiyor, ancak derinin altındaki yağ tabakaları eriyor, o zaman da deri sarkıyor.

Sarkmaların yaşam standardıyla ilişkisi olduğu kanıtlandı. Ekonomik standartlarda yaşayan insanlar, yaşamlarını daha rahat kontrol altına alıyor ve kendilerini aşırı yıpratmıyorlar. Ama büyük kentlerde yaşayıp yüksek standarda ulaşmak için çaba gösterenler daha kolay yıpranıyor. Fast food’la beslenip hızlı yaşıyorlar. Yürürken kitabını okuyor, aynı anda telefonla konuşuyor, vücutlarını hızlı kullanıp hızlı eskitiyorlar.

Sarkmayı Önelemek İçin Yapılması Gereknler:
—Ayda en fazla iki kilo verdirecek diyetlere yönelin.
—İyi uyuyun ve yeterince dinlenin.
—Stresten uzak durun.
—Güneşten korunun.
—Yürüyüş, koşu gibi sporlar tercih edin.
—Bağ dokusunu güçlendiren maddelerin başında üzüm çekirdeği geliyor. Üzüm çekirdeği aynı zamanda çok güçlü bir antioksidan.

Sarkma Meydana Gelmişse Yapılabilecek Uygulamalar
—Genellikle yüzdeki sarkmalar için etkinliği 3 ile 6 ay olan dolgu yöntemi denenebilir.
—En kalıcı çözüm ise sarkmış bölgenin gerilmesi, alttaki dokuların kendi dokularıyla desteklenmesi ve şekil verilmesi esasına dayanan cerrahi yöntemdir.

0 yorum: