Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Kısırlığa Neden Oluyor

|

Cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biri olan “chlamydia”nın sadece kadınlarda değil erkeklerde de kısırlığa yol açabildiği saptandı.

Amerikan Üreme Tıbbı konferansında sunulan, İspanyol bilim adamlarının araştırmasına göre, chlamydia enfeksiyonu, erkeklerde spermde tahribat yaratabiliyor.

La Coruna’daki Canalejo Üniversite Hastanesi’nden bir ekip, chlamydia bulaşmış çocuğu olmayan erkekler üzerinde, yeni bir mikroskopik analiz tekniği kullanarak yaptığı araştırmada, bu erkeklerin spermlerindeki tahribat seviyesinin veya DNA parçalanmasının diğer erkeklere göre üç kat fazla olduğunu saptadı.

BBC’nin internet sitesindeki habere göre, araştırma sonucunda, bu erkeklerde sperm hareketliliğinin yavaş ve şekil bozukluğunun fazla olduğu da belirlendi.

Bilim adamları, araştırmaya katılan 143 erkekten 95’ini antibiyotikle tedavi ettiler ve 4 ay sonra, spermdeki DNA tahribatının yüzde 36 oranında giderildiğini gördüler.

İngiltere’de son yıllarda chlamydia kapanların sayısının arttığı, 18-25 yaş arası her 10 kişiden birinde bu bakterinin görüldüğü bildiriliyor.

Doktorlar, bakterinin hızla yayıldığını belirterek, gerek kadın gerekse erkeklerin gerekli kontrolleri yaptırmaları gerektiğini söylediler.


Söz konusu enfeksiyon fazla belirtisi olmadığı için teşhis edilemeyebiliyor ve zamanında tedavi edilmemesi halinde de kısırlığa yol açıyor.

0 yorum: