Bebeği Emzirmenin Faydaları Nelerdir?

|

Bebek beslenmesinin ana kaynağı olarak kabul edilen anne sütü, bebeği hastalıklardan korurken, emzirme de annenin sağlık risklerini azaltıyor.

Tüm dünyada bebek beslenmesinin ana kaynağı, 'anne sütü’ olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, anne sütünün verilmesini teşvik etmek amacıyla 'bebek dostu hastane’ uygulaması doğdu ve yaygınlaştı. Bu anlayışa göre bebeğin doğar doğmaz anne sütü emmesi ve ilk altı ayda sadece anne sütü verilmesi gerektiğini hatırlatan VKV Amerikan Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Şefi Dr. Gülnihal Şarman, sadece anne sütü alan bebekler daha hızlı büyüdüğünden bu bebekler için Dünya Sağlık Örgütü’nün öncülüğünde yeni büyüme eğrileri çizilmeye başlandığını söylüyor. Dr. Şarman, emzirmenin bebeğe ve anneye yararlarını anlattı.

Anne sütü bebeği hangi hastalıklardan korur?
Anne sütünün içerdiği maddelerin o kadar değişik yararları çıkıyor ki ona eşdeğer bir ürün henüz yaratılmış değil. Örneğin yeni araştırmalarda bulunan yeni maddelerden 'oligosakaritler’ denilen küçük şeker cisimcikleri, bağırsaklardaki savunma mekanizmasını artırıyor. Yine nükleotitler denen maddeler de bağırsaklardaki lokal bağışıklığı artırıyor. Bu özel maddeler, bebeklerin enfeksiyona en açık yerleri olan bağırsaklarını bağışık kılıyor. O nedenle emzirilen bebekler, ishal olmuyor. Anne sütünün zekâyı artırıcı etkisi var mı?

Sadece anne sütünü vermekten gelmiyor bu etki. Bebeğin emzirildiği sırada annesiyle bakışıyor olması, onunla devamlı iletişim halinde bulunması da zekâ için önemli. Anne sütünün içinde bulunan maddelerden biri, bebeklerin ilk dört ayında retina bölümünün görme keskinliğini artırıyor. Görme keskinliği, zekânın çok önemli bir kısmını oluşturur. Çalışmalara göre, anne sütü alan bebeklerde IQ’nun daha üstün olduğu görülüyor.

Emzirmenin anneye faydaları nelerdir?
Altı ay sadece anne sütü verip sonra 1.5 - 2 yaşına kadar emziren kadınlar meme kanserinden daha iyi korunmuş oluyor. Yine bu annelerin rahim kanserinden korunmuş olduğu düşünülüyor. Ayrıca çalışan kadınlar için çok önemli olan, doğum sonrası rahmin daha hızlı toparlanmasını, bir hafta içinde kanamaların çok daha az olmasını sağlıyor. O nedenle bu anneler daha az anemik oluyor yani daha az kansızlık çekiyorlar. Daha az kansızlığı olan annenin de doğal olarak daha fazla enerjisi oluyor. Emzirmek ilk aylarda hızlı kilo kaybına neden olur. Bebek yaklaşık iki haftalık olduktan sonra emzirme, günde ortalama 500 kalori harcatır.

Emzirmeyi ve anne sütünü teşvik etmek amacıyla neler yapılmalı?,
İşyerlerinin duyarlılığının biraz daha artmasına, doğumdan sonra işe dönecek anneyi motive edecek uygulamalara gerek var. Emzirme ve sağarak süt verme meselesi kent hayatında tekrar öğrendiğimiz bir olay. Bu nedenle işine geri dönen annelere yardımcı olmak gerekiyor. Çalışan annelerin bir kısmı sütlerini sağabileceklerini ve bebeklerine verebileceklerini dahi bilmiyorlar. Oysa Türkiye’de artık her çeşit süt pompası, sütleri saklamak için pek çok alet var. İşyerlerinde süt sağma ortamı yaratılmasının çok zor olmayacağını düşünüyorum.

'Sütüm gelmiyor’ endişesi nasıl aşılır?
'Sadece ve sadece anne sütü’ baskısı yapıldığında bu, annelere bir stres kaynağı oluyor ve günlerce ağlıyorlar. Sırf o nedenle sütlerinin azaldığını görüyoruz. Emzirmeye daha sakin, daha stressiz yaklaşan anneler daha başarılı oluyor. Stres sırasında salgılanan bazı hormonlar, beyindeki süt salınım hormonlarının merkezini olumsuz etkiliyor. Anne bu heyecanı sırasında kendi kendini engelliyor aslında.

Anneler, bebeğin yeterince emip emmediğinden nasıl emin olabilir?
Emen bebeğin yeterince süt alıp almadığının en güzel göstergesi, kilosunun takibidir. Eğer tartıda takip edilen bebek, gerçekten büyümüyorsa, kilo alımı ilk aylarda 500 - 600 gramın altında kalıyorsa az büyüyor demektir. O durumda bebeğin beslenmesine bir ekleme de yapmak gerekir.

İşte altın degerinde öneriler
Emzirmek için doğru başlangıç yapmak çok önemli. Bebeği doğumdan hemen sonra emzirmeye çalışın.

Bebeğiniz hastanedeyken de evdeyken de mutlaka yanınızda tutun. Arada sizinle uyumasına izin verin.

Emzirmenin, ilk 3 - 4 gün düzensiz olacağını bilin.

Bebek zamanında ve sağlıklı doğduysa bu 3 - 4 günü sizi uyararak geçirecektir. Bu uyarıyı almak da sütün gelmesi için son derece önemli bir uyaran. O uyarıyı almadan anne vücudu süt üretimine geçmiyor.

Bebeğinizi ilk ayda emzik ve biberonla tanıştırmayın.

Bazı annelerin ilk gününden epey sütleri olurken, bazı annelerin 3. gününde, bazılarının da bir hafta içinde gelebiliyor.

Prematüreleri hayatta tutuyor
Anne sütü, prematürelerde görülen ölümcül bir bağırsak hastalığını neredeyse yüzde 100 önlüyor. Bu bebeklerde yine körlüğe kadar gidebilen ağır göz sorunlarından anne sütü alanlar daha iyi korunuyor. 35 haftanın altında doğan bebekler için anne sütü ilaç niteliğinde.

0 yorum: