Hızlı Yemek Yemek Zararlı Mı ?

|

Hızlı yemek yeme yarışına katılmış gibi davranıyorsanız arkanıza yaslanıp derin bir nefes almanızı tavsiye ederim. Sadece kilolu bireylerin sorunu değil bu durum. İnce olan çoğu kişi de o kadar hızlı yemek yer ki ağızdaki tat memecikleri yemeğin hızla geçişini zorlukla hisseder. Bu da yemekten alınan zevki azaltır. Daha da önemlisi, çok hızlı yemek yemek vücudunuzun aşırı yemek yemeye karşı geliştirdiği koruma mekanizmasını bozabilir.

Bedeninizin içsel bir doymuşluk mekanizması bulunur. Yeterince yemek yediğinizde, bu mekanizma ''Yeter artık!'' sinyallerini yolmaya başlar. Her ne kadar mideyi, bağırsaklardaki hormonları, beyindeki kimyasalları ve diğer faktörleri içeren karmaşık bir süreç olsa da bu sürenin yaklaşık olarak 20 dakika sürdüğünü düşünülmektedir. Eğer çok hızlı yemek yerseniz bu mekanizma daha payına düşeni yapamadan çok fazla yemek tüketirsiniz.

Bedeninizin içsel kontrol dengesini bozabilirsiniz. Yemek yemenizi yavaşlatmak hızla giden bir yük trenini durdurmak gibidir. Hayatınızda bir sürü öğününüz olmuştur, dolayısıyla hızlı yemek yeme alışkanlığı binlerce kerelik bir tekrarın sonucunda davranış kalıplarınıza yerleşmiş olmalıdır. Sabırlı olun ve aşağıdaki teknikleri, eski teknikler yenileriyle yer değiştirene kadar deneyin.


Yavaşlatacak teknikler
Yemek yemenizi yavaşlatacak iki önemli yol vardır. Her ikisi de yemek yerken mola vermenize yardımcı olur ve yiyeceklerden aldığınız zevki artırır. Çatalınızı iki lokma arasında bir kenara koyun. Yiyecekten bir ısırık aldığınızda, çatalınızı masaya koyun. Yemeği tamamen çiğneyin, yutun ve sonra başka bir ısırık için çatalı yeniden alın. Aynı şeyi kaşıkla da yapın ve eğer sandviç gibi parmaklarınızla yenecek bir yiyecek yiyorsanız lokmalarınız arasında sandviçi masaya koyun.

Öğünde mola verin. Öğününüz sırasında bir ara verin. Kısa bir ara ile başlayın, belki 30 saniyelik olabilir. Zaman içinde bu süreyi bir, sonra iki ve sonra da üç dakikaya kadar uzatın. Bu ara size yediklerinizi hazmedene kadar zaman verir.
Böylece daha fazla yiyerek devam edip etmeyeceğinize dair bir karar verebilirsiniz. Bu ayrıca daha az yemenize de yardımcı olacaktır.

Diyetisyen İtalyan restoranında ne yapar?
Ben İtalyan yemeklerine bayılıyorum bu sebeple her gittiğimde farklı bir şey yiyerek hem keyif alıyorum hem de vicdanımı rahatlatıyorum. Diğer bir yöntem ise kalabalık bir grupla gidip herkesi ikna ederek paylaşma yöntemini seçiyorum. Milano’nun ünlü Restaurantı L’Altra Risacca’ya geçtiğimiz hafta gidebildim.
Bu defa da paylaşma yöntemini uyguladık. Başlangıçlarımız şöyleydi; mozerella ile fırınlanmış patlıcan ve kabak, üzerinde iri parçalı domates sos. Diyete çok uygun ve lezzetliydi. Sorrentina usulu ''Angel Midye'' farklı ama güzeldi. Scamorza peyniri ile rokaya sarılmış kabak ve patlıcan ruloları da çok sağlıklıydı. Roka ve parmesan yapraklarıyla dana carpaccio’nun ardından limoncello ile marine edilmiş levrek geldi. Neyse ki ardından Truf mantarlı ev yapımı tagliolini ile siyah mürekkepli risotto, deniz tarağı ve ahtapotla geldi.


Sicilya usulü kılıç balığı
Aslında ana yemek yemeye mide ve kalori limiti açısından yer kalmamıştı ama paylaşmak üzere şöyle seçtik; pane edilmiş dana pirzola ile kılıç balığı. Balık geleneksel Sicilya usulü acılı domates sosla sunuldu. Dana pirzola ise marine edilmiş kiraz domates, fesleğen, roka ve fırında taze patatesle geldi. Tatlı yememe konusunda anlaştık ama bu kez de çikolata likörüne yakalandım. Mutlaka denemelisiniz.

Dilara Koçak, Milliyet

0 yorum: