Demir eksikliğine bağlı kansızlık Türkiye'de başta hamileler olmak üzere kadınları tehdit ediyor
Ülkemizde hamile kadınların yarısından fazlasında demir eksikliğine bağlı kansızlık görülüyor. Araştırmalara göre Karadeniz bölgesinde gebe 10 kadından 9'unda demir eksikliğine bağlı kansızlık görülüyor. Marmara-Ege bölgelerinde yüzde 66 olan demir eksikliği oranı Akdeniz'de yüzde 75 düzeylerinde.
En büyük kayıp adet döneminde yaşanıyor
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Engin Oral, ülkemizde hamileler başta olmak üzere demir eksikliğine bağlı kansızlığın kadınları ciddi biçimde tehdit ettiğini söylüyor. Kansızlığın gebelerde düşük kilolu bebek doğumuna, erken doğum, bebek düşükleri ve anne ölümüne yol açtığını anlatan Oral, sık gebe kalanlar, doğumda çok kan kaybedenler, çok genç yaşta gebe kalanlar ve 35 yaş üstü gebelerin başlıca risk grubunda bulunduğuna dikkat çekiyor.
Doğum sonrası süt verme döneminde annelerin ilave demir almalarının gerekliliğini vurgulayan Oral, tüm kadınlarda demir kaybının en çok adet döneminde yaşandığını belirtiyor. Kadınların adet döneminde kaybettiği demir kaybını telafi edebilmesi için yaklaşık 25 günlük demir takviyesine gerek olduğuna işaret eden Oral, şu bilgileri veriyor: "Demir eksikliğine bağlı kansızlık için, daha çok rahim içi araç kullanan, adet dönemi uzun süren, miyomu, polipi olan ve adenomiyozisli (rahim içi tabakanın rahim duvarına yerleşmesi) kadınlar risk grubu oluşturur. Bu durumda demir eksikliğinin erken belirtileri olarak halsizlik, gün boyu süren yorgunluk, iştahsızlık ve çarpıntı göze çarpar. Tedavide dışarıdan alınan demir preparatlarının yanı sıra emilimi daha fazla olduğu için hayvansal gıdalar açısından zengin diyete ağırlık verilmeli."
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum: