Sürekli Kilo Mu Alip Veriyorsunuz ?

|

Sürekli kilo alıp vermek fiziksel olarak kötü sonuçlar doğurabilir. Sadece görüntünüzü değil, sağlığınızı da tehlikeye sokar.

Aldığım kiloları geri verebiliyorum diye yemek yemeyi abartıyorsanız ve bu yüzden sürekli kilo alıp veriyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz. Çünkü sürekli aynı oranda kilo alup vermek, hem sağlığınızı hem de görüntünüzü riske atar.

Kilo kontrolünde değiştirmeye ihtiyacınız olan davranışlar için aşağıdaki taktikleri uygulayın:
• Sağlıklı yemek,
• Düzenli fiziksel aktivite,
• Sağlıklı bir yaşam tarzıyla kazandığınız kiloyu kabullenmek

Kendinize karşı olan yaklaşımınızı değiştirin. Kilo kontrolü konusunda yaptığınız plan, sizin programınıza, bütçenize, ailesel durumunuza ve kişisel ihtiyaçlarınıza uygun almalı. Uzmanlar, kilo kontrolünde başarılı olan her üç kişiden ikisinin çabalarını kişiselleştirdiğini yani yaşam tarzlarına uygun olacak şekilde değişiklikler yaptığını saptamışlardır.

Kilo kontrolünde başarıya ulaşmak için harekete yönelik ve belirgin yöntemler uygulayın. Belki her öğlen 15 dakika yürüyebilir veya milk shake yerine süt içmeyi tercih edebilirsiniz. Çok fazla belirsizseniz –“Kızarmış tavuk yerine haşlanmış tavuk tüketeceğim” şeklinde bir karar yerine “Daha az miktarda yağlı besinleri tüketeceğim” şeklinde bir karar vermek gibi- başarınızı çok iyi değerlendiremeyebilirsiniz.

Kilo vermeye veya almaya ihtiyacınız varsa, gerçekçi hedefler oluşturun. Hedeflerinizin uygulanabilir ve kısa süreli olmasına dikkat edin. Örneğin, bir seferde 2.5 kg zayıflamak 15 veya daha fazla kilogram zayıflamaya çalışmaktan çok daha uygulanabilir bir hedeftir. Her projede olduğu gibi, ufak adımlarla başarıya ulaşmak daha kolay ve daha sağlıklı olur.

Uzun vadeli düşünün; aceleci olmayın. Hiçbir besin tüketmeden veya aç kalarak uygulanan diyetler sonucu kilo kaybı olduğu doğrudur, fakat bunun çoğu sudur! Ve lapalı egzersiz rejimleri de vücudunuzu forma sokabilir. Fakat çoğu birey için, bu tip yaşam tarzı gerçekçi olmamakta ve sağlıklarını yitirebilmektedirler. Tüm yaşamınızı etkileyecek olan yaklaşımların kısa sürede uygulanması pek iyi sonuç vermemektedir.

Kısa süreli çözümler yerine yaşam tarzınızda ve yeme alışkanlıklarınızda gerçekçi değişiklikler yapmaya çalışın. Haftada 250 ile 500 gram arasında olan ağırlık değişimi sağlıklıdır. Haftada 1 kilogramdan daha fazla kilo kaybediyorsanız, ya çok fazla egzersiz yapıyorsunuz ya da çok az besin tüketiyorsunuz demektir. Unutmayın: Fazla kilolarınız sadece bir gecede oluşmadığı için aynı sürede de kurtulabileceğinizi düşünmeyin.

Kendinizle konuşurken gerçekçi olun. Uyguladığınız yöntemde “her zaman”, “hiçbir zaman” ve “olmalı” gibi kesin sözcükleri kullanmaktan kaçının. Her zaman tatlıdan kaçınırım. Hiçbir zaman kızarmış patates tüketmeyeceğim. Her gün 20 tur yüzmeliyim. “Yapmış olmalıyım” gibi ifadelerden de kurtulmalısınız.

Kendinizi çok sıkmayın. Kimse kusursuz değildir. Kendinize ara sıra dinlenme fırsatı verin. Ve kendinizi suçlu hissetmeyin. Sonra tekrar kaldığınız yerden devam edin; aynen attan düştükten sonra tekrar üzerine çıkıp binmek gibi. Bir işi yapmak için ne kadar uzun süre beklerseniz o kadar güç olur!

Ara sıra kendinize izin verin. Böylece bu uzun koşuda daha başarılı olabilirsiniz.

Yaşam tarzınızda bir değişiklik yapın ve buna bağlı kalın. Kilo sorununuz muhtemelen bir çok faktörün (genetik, metabolik hız, cinsiyet ve hatta yaşam tarzı gibi) sonucudur. Yaşam tarzınızı ele alacak olursak, genelde nasıl yersiniz ve ne kadar egzersiz yaparsınız? Kendinize fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı ve sağlıklı bir yeme alışkanlığı oluşturun.

Başarılı olmayı hedefleyin. Hayatta bazı amaçlarınıza ulaşmak kendinize olan güveninizi pekiştirir. Olumlu ve şevkli bir yaklaşım içinde olmanız kilo kontrolünde başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır.

0 yorum: