Kadınlarda Cinsel İsteksizlik

|

Memorial Hastanesi'nden Uzman Psikolog Aslıhan Tokgöz kadınlarda cinsel isteksizlik ile ilgili şu bilgileri verdi:

Cinsel isteksizlik, yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen kadının cinsel arzu duymaması durumudur. Cinsel isteksizlik bir cinsel işlev bozukluğudur ve uygun terapi yöntemleriyle genellikle kısa süreler içinde düzelebilen bir rahatsızlıktır. Terapi seçeneği olarak ilaç tedavileri değil de, bilişsel davranışçı tekniklerle yürütülen terapiler öncellikli olarak kullanılır.

Her ne kadar bazı teoriler bireylerin cinsel istek düzeylerinin fiziksel (genetik, biyolojik) olduğunu idda etseler de yapılan bazı araştırmalar sonucu; eğer cinsellik yaşam olaylarıyla veya eğitimle kısıtlanmaz, kötülenmez ya da saptırılmaz ise cinsel dürtüler herkes tarafından yaşanır.

Bu doğrultuda cinsellik konusunda yanlış ya da eksik eğitim, kronik fiziksel sağlık problemi, depresyon, anksiyete, olumsuz yaşam olayları (cinselliğe bağlı olan ya da olmayan), evlilik problemleri, madde bağımlılığı (eg. alkol), doğum kontrol haplarının kullanımı, hamilelik ve doğum sonrası, hamile kalma korkusu, fiziksel yorgunluk ve açıklanmayan ve karşılanmayan cinsel arzular cinsel isteksizliğe sebep olabilir.

Cinsel isteksizliğin ortaya çıkmasında cinselliğin nasıl algılandığı da önemlidir. Eğer kadın cinselliği sadece çocuk yapmak ve eşinin cinsel ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan bir aktivite olarak algılarsa (ki çoğu zaman karşılaşılan durumdur) cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir. Ayrıca eşler arasındaki duygusal bağ da önemlidir.

İnsanlar sergiledikleri davranışlar sonucunda ödül (cinsellik de bu ödül haz duymak ya da orgazm olmak olabilir) alırlarsa bu davranışı tekrarlamaya yatkındırlar ve aynı zamanda bunun tersi de olur; eğer davranışlarımızın sonucu bizi rahatsız ediyorsa bu davranışları sergilemekten kaçınırız. Yani insan cinsellikten ne kadar çok haz alırsa o kadar çok istekli olur.

Cinsel isteksizlik tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Eşler bu durumlarda anlayışlı ve paylaşımcı olarak cinsel isteksizliğe sebep olan nedeni araştırıp çözümleyebilirler. Ancak bazı durumlarda bunu gerçekleştirmek için profesyonel yardıma ihtiyaç duyabilirler.

0 yorum: