Hamileyken Sigara İçmek Bebeğin Ölümüne Sebep Olabilir

|

Hamilelik ve doğum sonrası tüttürülen her sigara, bebeği ölüme yaklaştırıyor! Sigara içen 10 anneden dokuzunun bebeği beşik ölümüne kurban gidiyor.

Bristol Üniversitesi Çocuk Hayatı ve Sağlığı Enstitüsü'nün yaptığı araştırma, bebeklerinde beşik ölümü görülen annelerin 10'da dokuzunun hamilelik döneminde sigara içtiğini ortaya çıkardı. Buna göre, hamileliğinde sigara kullanan kadınların bebeklerinin beşik ölümüne kurban gitme riski diğerlerinden dört kat daha fazla.

Nefes sorunu yaşanıyor
Hamilelik ve doğumun hemen sonrasında sigara içmek, fetusta ve yeni doğan bebeklerde gelişim sorunlarına yol açabiliyor. Sigara dumanına maruz kalan bebekler nefes sorunu yaşayabiliyor, akciğer gelişimi engellenebiliyor. Bir başka argüman da dumanın beyindeki kimyasalları etkilediğini söylüyor.

Early Human Development dergisinde yayımlanacak çalışma, sigara kullanımı ve beşik ölümüyle ilgili 21 uluslararası çalışmanın çözümlemesini içeriyor. Birçok anne ve anne adayının sigara uyarılarını önemsemedikleri söylenen çalışmada 'Sigara ve tütün bağımlılığı, kurbanlarını bu kadar etkisi altına almışken, insanların tütüne erişimi konusunda büyük değişiklikler yapmadan bu risk faktörünün azaltılabileceği konusu tartışmalı" deniliyor.

Sigarayı şimdi bırakın!
Çocuk sağlığı ve gelişim psikolojisi profesörü Peter Blair, tüm ebeveynler yarın sigara içmeyi bırakırsa, ani bebek ölümü sendromu vakalarının yüzde 60'ının ortadan kalkacağını söylüyor. Ani bebek ölümü sendromuyla (SIDS) ilgili çıkanlar arasında en güveniliri sayılan araştırma, sigara karşıtı düzenlemelerin kapsamının genişletilmesi için hükümeti uyarıyor.

Ani ölümler oluyor
Öneriler arasında, hamilelerin evde sigara içmesini önlemek, sigara satın almalarını tümden yasaklamak bile var. Bebek Ölümü Çalışmaları Kuruluşu'na göre, Britanya'da her yıl yaşları bir ile dört ay arasında değişen 300 bebek aniden ölüyor. SIDS'in bir aydan büyük bebeklerde sebep olduğu ölüm oranı, trafik kazaları, lösemi, menenjit vakalarının toplamından büyük.

0 yorum: