Cinsel Yolla Bulasan Hastalıkların Sayısı Hızla Artıyor

|

Dünyada her gün yaklaşık 1 milyon, başka bir deyişle saniyede 10 kişinin cinsel yolla bulaşan 40 değişik enfeksiyona yakalandığı bildirildi.

HIV/AIDS, Hepatit B, Humanpapillomavirüs (rahim ağzı kanseri etkeni), trikomoniyaz, frengi (sifiliz), bel soğukluğu (gonore), klamidya hastalığı, genital uçuk başta olmak üzere yaklaşık 40 hastalığın her tür cinsel temasla bulaştığını belirten Dr. Sedat Üker, bu hastalıkların tedavi edilmediğinde kronik karın ağrısı, kadınlarda ve erkeklerde kısırlık, dış gebelik ve hayatı tehdit edici durumlar gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini vurguladı.

Korunmasız her tür cinsel ilişki, kirli ve kullanılmış enjektörlerin ve ustura bıçağının paylaşılması, diş tedavisi ve sünnet için kullanılan dezenfekte olmamış cerrahi aletlerin paylaşılması, enfeksiyonlu hastadan kan nakli, meni, vajinal akıntı, anne sütü gibi vücut sıvıları ya da açık yara ve kesiklerle doğrudan temas, vücuda küpe takılması veya dövme yaptırılması, hamilelikte ve doğumda kan yoluyla ve anneden bebeğe anne sütüyle geçtiği bilinen cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda dikkatli olunmasını isteyen Dr. Üker, "Cinsel hastalıklardan korunmak tedavi olmaktan daha kolaydır" dedi.

Riskli cinsel davranışların, en önemlisinin birden fazla cinsel eşe sahip olmak olduğuna değinen Dr. Üker, şöyle konuştu:

"Çok eş çok risk demektir. Son bir yıl içinde tedavisi mümkün olan herhangi bir cinsel hastalık geçirilmiş olması HIV virüsü kapma riskini arttırır. Hayat kadınları, onların müşterileri ya da değişik kişilerle cinsel birliktelikler yaşayan kimselerle cinsel ilişkide bulunulması büyük risktir. Cinsel ilişkiye girilen kişinin damar içi uyuşturucu kullanması ve cinsel ilişki öncesi ve sırasında alkol kullanılması da riskli cinsel davranışlardır."

Cinsel hastalıklardan korunmak için her şeyden önce kişinin gözünün eşinden başkasını görmemesi gerektiğine işaret eden Üker, insanların kendisini, eşlerini ve çocuklarını hastalık bulaşma risklerinden korumasının önemine dikkat çekti.

Dr. Üker, cinsel yolla bulaşan hastalıkların hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen ortak belirtileri ise şöyle:

"Ağrılı idrar yapma, idrar yaparken güçlük, sık idrara çıkma. Cinsel organlarda ağrılı ya da ağrısız açık yaralar ya da kabarıklıklar. Cinsel organda kaşıntı, kızarıklık, döküntüler, siğil ve uçuklar. Kol ve bacaklarda kaşıntısız kızarıklıklar, döküntüler. Baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma, ateş, üşüme, ağızda yaralar. Deri altında ve kasıklarda şişlikler ve ağrılı bezeler. Ayrıca; erkeklerde üreme organlarından akıntı gelmesi. Kadınlarda düzensiz adet kanaması, her zamankinden farklı nitelikte vajinal akıntı, kasık veya bel ağrısı ve ağrılı ya da güç cinsel ilişki."

Dr. Üker, söz konusu belirtileri olan kişilerin biran önce hekime müracaat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

0 yorum: