Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

|

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, elbette cinsel ilişki sonucunda, mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaşır. Kendinizin, eşinizin ve ailenizin sağlığını korumak için bu hastalıklardan korunmalısınız.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların çoğu günümüz tıbbı ile tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir. Tedavi edilmediklerinde ise durum tam bir vahim tablosudur. Kısırlıktan ölüme kadar pek çok şeye neden olabilirler. Anne karnındaki bebekler ya da yeni doğmuş çocuklar için dahi tehlike oluştururlar.

Cinsel Yolla Bulasan Hastalıkların Bulaşma Yolları
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklarda en sık görülen bulaşma yolu korunmadan cinsel ilişkidir. Cinsel ilişkide bulunulan kişi sayısı arttıkça hastalık alma tehlikesi de artar. Birden fazla kişiyle cinsel ilişkide bulunmak son derece tehlikelidir.

Prezervatif (kılıf, kondom) kullanmadan cinsel ilişkiye girilmesi durumunda mikrobun bulaşma ihtimali nerdeyse kaçınılmazdır. Erkekte meni, kadında vajina(hazne) sıvısı mikrobu taşır. Ancak prezervatif dahi tam anlamıyla bir koruma gerekleştiremez. Sadece hastalığın bulaşma ihtimalini %3–4 ‘lere düşürür.

Cinsel ilişki sırasında meninin(sperm); hazne, makat veya ağız ile teması hastalığın bulaşmasına neden olur. Aynı şekilde hazne (vajina) sıvısının penis ya da ağızla teması bulaşmaya neden olabilir.

Meni veya meniden önce akan saydam sıvı da ağızla temas ettiğinde cinsel yolla bulaşan hastalıklar bulaşabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Bel Soğukluğu (Gonore)
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında bel soğukluğu gelir. Erkeklerde sık ve ağrılı idrara ve sıkça akıntıya neden olur, kadınlarda ise sıkça akıntı, adet düzensizliği, ağrılı idrara neden olur. Karın içi iltihaplarına, üreme organlarında apselere ve kısırlığa neden olur.

Hamile kadında hastalık, doğum kanalından bebeğe bulaşabilir. Böylece mikrop, yeni doğan bebekte körlük, akciğer enfeksiyonu gibi ciddi hastalıklara yol açar.

Hastalık bulaştıktan 2-3 hafta sonra belirtiler başlar. Bel soğukluğu tedavisi mümkün ve kolay bir hastalıktır. Her iki eşin birlikte tedavi olması şarttır. Eşler tamamiyle iyileşmeden cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Eğer kadın hamile ise ve eşinde belsoğukluğu şüphesi varsa prezervatifsiz (kondomsuz, kılıfsız) ilişkide bulunmamalıdır.

Frengi(Sifiliz)
Mikrobun bulaştığı yerde şişkin ve ağrısız bir yara oluşur. Bütün vücudu etkileyen bir hastalıktır.

Ciltte döküntüler ve özellikle kasıklarda şişlikler görülür. Erken fark edildiğinde tedavisi mümkündür. Hastalık mikrobu hamile bayana bulaşmışsa bebeğe geçebilir. Eğer hastalık

tedavi edilmeyip ilerlerse, sinir sistemine zarar vererek körlüğe veya sağırlığa yol açar. Kalp hastalıklarına, vücudun bazı bölgelerinde urlara ve hatta ölüme sebep olur.

Hasta, tedavinin ardından bir yıl boyunca doktor tarafından izlenilmelidir. Hasta,eşiyle birlikte tedavi olmalı ve tedavisi bitmeden cinsel ilişkide bulunmamalıdır.

Yumuşak Çıban(Şankroid)
Cinsel ilişki ile bulaşan bu hastalık mikrobu, üreme organlarında ağrılı yaralar oluşturur. Genellikle yaraya yakın kasıkta oluşan şişlikler görülür ve bunlar zamanla büyür, çıbana dönüşür ve içindeki iltihap akar. Tedavisi mümkündür ve de kolaydır.

Hastalık mikrobu bütün vücuda yayılmaz. Geniş çıbanların üzerine başka mikropların yerleşmesi iltihabı ilerletir. Yaraların iyileşmesi aylar sürebilir. Eşlerin birlikte tedavi edilmesi şarttır.

Klamidya Tricomatis
Cinsel ilişki ile bulaşan bu hastalık mikrobu erkeklerde ağrılı idrara çıkma ve sarı akıntı ile belli olur. Kadınlarda ise sarı köpüklü bir akıntı şeklinde görülür. Karın içinde yaygın iltihaplanmalara sebep olur, bu hastalık mikrobu; kısırlığa, üreme organlarında apselere neden olur.

Hastalık, gebe kadınlarda yüksek ateş, düşük ve ölü doğuma yol açar. Doğum sırasında bebek annenin doğum kanalından mikrobu alabilir ve akciğerlerinde veya gözlerinde iltihaplar olabilir. Tedavisi mümkündür ve de kolaydır. Eşler birlikte tedavi olmalı ve hastalık iyileşmeden cinsel ilişkide bulunmamalıdırlar.

Tricomonas Vaginalis
Cinsel ilişki ile bulaşan bu hastalık mikrobu bol, koyu renk ve kötü kokulu bir akıntı ile görülür. Tedavisi mümkündür ve de kolaydır. Eşlerin birlikte tedavi olması şarttır. İyileşme görülmezse tekrar sağlık kuruluşuna danışılmalıdır. Tedavi süresince prezervatif (kondom, kılıf) kullanılmalı ya da cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Üreme Organlarında Uçuklar(Herpes Simpleks Virüs)
Cinsel ilişki bulaşan bu hsatalık mikrobu, erkek ve kadınlarda, üreme organlarında kaşıntılı ve ağrılı uçuk şeklinde sivilceler olarak kendini gösterir ve çok ağrılı yaralara dönüşür. Bu hastalık kendiliğinden iyileşir, ancak zaman sonra kendini yeniden gösterebilir. Kesin tedavisi yoktur önerilen ilaçlar hastalık belirtilerinin azalmasını ve gerilemesini sağlar. İdrar yollarında hastalıklara, menenjite, kadınlarda rahim ağzı kanseri ve düşüklere neden olur.Hastalık doğum esnasında, annenin doğum kanalından bebeğe alabilir. Gözleri, deriyi ve sinir sistemini etkiler, bebek ölebilir.

İnsan Papillom Virüs
Erkeklerde dış üreme organları ile idrar kanalının dışa açılan kısımlarında, kadınlarda ise haznede, makat ve idrar kanalının dışa yakın kısımlarında görülen ağrısız, karnıbahar görüntüsünde et kümeleridir. Tedavisi mümkündür. Eşlerin birlikte tedavi olması ve tedavi süresince cinsel ilişkide bulunmamaları ya prezervatif (kondom, kılıf) kullanmaları şarttır.

Tedavi edilmezse kümeler büyüyerek çevrelerindeki organlara zarar verir. Erkeklerde idrar kanalını, kadınlarda ise doğum yolunu, idrar kanalını, makatı tıkayabilir. Hamile bayanlarda doğum sırasında hastalık bebeğe bulaşabilir ve solunum yolunda oluşan siğiller bebekte solunum yolunu tıkayabilir.

Bulaşıcı Sarılık(Hepatit-B Virüsü)
Cinsel ilişki ile ve kanla bulaşır. Bütün vücutta etkisini gösteren bir hastalıktır. Hastalık mikrobu karaciğerde büyüme ve hassaslık, idrar renginde koyulaşma ve sarılık, ateş, kusma olarak kendisini gösterir. Hastalığın salgın olduğu yerlerde aşı yapılabilir. Karaciğer iltihabı, siroz, karaciğerde kanser ve ölüme neden olabilir. Kesin tedavisi yoktur. Sadece bağışıklık sitemi güçlendirilerek hastalığın etkisi azaltılmaya çalışılır. Hasta ile yakın temasta olan kişilerin virüsü alıp almadığı incelendikten sonra aşı yapılır ya da başka önlemler uygulanır.

Hepatit-B(sarılık) cinsel yoldan başka, kan yolu ile de bulaşır. Hastalığı taşıyan kişiden kan nakli ile, hastayla aynı iğnenin (enjektör) kullanılması ile, hastayla aynı traş bıçağının kullanılması ile, yaraya çıplak elle dokunmakla bulaşır.

AIDS
AIDS cinsel yolla, mikrobu taşıyan kanla, kan bulaşmış araçlarla bulaşır.Ayrıca anneden bebeğe; anne karnında,doğum sırasında ve sütle bulaşır. AİDS hastalığını taşıyan HIV virusu vücuda girdikten 3 ay sonra kan testi yapılarak saptanır. Bu teste "ELISA" testi dadı verilir. Vücuda giren HIV, AİDS hastalığı yapmayabilir. Ancak HIV taşıyanlar başkalarına bulaştırırlar.

AİDS, henüz tedavisi olmayan bir hastalıktır. Vücudun mikroplara karşı korunma sistemini bozarak bütün vücudu etkiler ve başka hastalıkların oluşmasına neden olur. HIV vücuda girdikten 5–10 yıl sonra AİDS ortaya çıkabilir. Hastalığın çıkma belirtileri arasında; sürekli halsizlik, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri, cinsel organlarda uzun süreli yaralar ve tedavi ile geçmeyen mantarlar, zatürree sayılabilir. Vücudu güçlendiren tedavilerle hastanın yaşamı uzatılır.

HIV, virusu taşıyan kişinin kullandığı klozet, bardak, çatal, kaşık ile bulaşmaz. Tokalaşma, kucaklaşma, öpme ile de bulaşmaz. Ancak ağız ağıza öpüşmede kanamaya yol açacak sert öpüşmeler, ağızdaki yaralar, öpüşmeden önce diş fırçalaması sırasında diş etlerinin kanamış olması bulaşmaya neden olabilir.

Hiv virüsü, sivrisinek ya da böcekler vasıtasıyla insanlara bulaşmaz. Ter, tükürük, gözyaşı, öksürük, idrar ve dışkıyla bulaşmaz.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma yolları
A.Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yollarının en başında "hastalığı bulaştırabilecek davranışlardan kaçınmak" gelir.

*Eşiniz haricinde kişiyle cinsel ilişki kurmak, hastalığın bulaşmasına davetiye cıkarmak demektir.

Prezervatif (kondom, kılıf) kullanmamak.

HIV/AİDS ve hepatit B için, kanla bulaşma yoluna dikkat edilmeli ve gerek kuaför ve berber salonlarındaki araç gerecin gerekse eczane ve sağlık kuruluşlarındaki bize hizmette kullanılan araç gerecin temizliğinden emin olunmalıdır.

Kan alınması gerektiğinde, alınan kanın test edilip edilmediği sorulmalıdır.

Kan kardeşi olmak, aynı iğne ile iğne ya da aşı olmak, başkalarının yaralarına çıplak elle dokunmak bulaşma tehlikesini arttırır.

Aynı traş bıçağının ya da usturanın kullanılması yine bulaşma tehlikesini arttırır.

B.Özellikle üreme organlarında olan yara, bere, sivilce veya kaşıntıyla oluşan tahrişlerin hemen tedavi edilmesi gerekir. Bu yara bereler daha kolay hastalık almaya neden olur.

C. Korunma yollarında bir diğeri, aşağıdaki hastalık belirtileri tanımak ve kendinde ya da eşinde benzer bir belirti görürse derhal sağlık kuruluşuna başvurmaktır.

*erkeklerde; sık idrara çıkma ve idrarda yanma, ağrı
*idrar sonrası veya sürekli kamıştan akıntı
*kadınlarda; idrara çıkmada ağrı ve yanma ile sık idrara çıkma
*her iki cinste de; cinsel birleşme sırasında ya da cinsel organlarda sürekli ağrı
*üreme organlarında uçuğa benzer döküntüler, şiddetli ağrı
*üreme organlarında siğiller
*hazneden koyu renkli ve kötü kokulu akıntı ,
*erkelerde penis yüzeyinde ağrılı yaralar ve kasıklarda elle hissedilen sertlikler
*makat veya perine (bacakların arasında kalan ve üreme organlarını örten kas dokusu) bölgesinde apseler.
*sık ölü doğumlar

BU BELİRTİLRİ FARKETTİĞİNİZDE DERHAL TETKİK VE TEDAVİ İÇİN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN!

E.Cinsel ilişki sırasında Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan korunmayı sağlayacak en önemli yöntem PREZERVATİF (KONDOM, KILIF ) KULLANMAKTIR..

Sperm öldürücü krem, köpük ve fitillerin(spermisitler) de bazı mikroplara karşı kısmen koruyuculuğu vardır. Ancak bu maddeler tek başına korumayı sağlamaz. Eğer spermisitler ve kondom birlikte kullanılırsa korunma oranı artar.

Hastalık taşıyabilecek kişilerle cinsel ilişkide bulunmamak da bir korunma yoludur.

Eşlerden birinde hastalık düşündürecek bir belirti varsa, cinsel ilişkide mutlaka prezervatif (kondom, kılıf) kullanmak ve tedaviyi birlikte olmak gerekir.

0 yorum: